• Imatge
Vertigen, una història de ficció amb molta veritat
25/10/2014

L'agraïment públic de Maria Josep Poquet a tots els valencians en una de les últimes emissions en directe de Canal 9 va servir de prolegomen a la presentació de Vertigen. La històrica locutora de Ràdio 9 va presentar dijous passat, 23 d'octubre, a Villa Eugenia, la novel·la d'Esperança Camps i Empar Marco ambientada en la València de finals de 2013, durant el tancament de Ràdio Televisió Valenciana. Les autores, ambdues periodistes, van viure el tancament des de dins: Camps, com a treballadora del Canal, i Marco, com a corresponsal a València de TV3. Poquet va destacar la veracitat de la història «Hi ha molta realitat en la història i molta ficció que podria ser real», va assegurar. Sense eludir responsabilitats ni caure en maniqueismes, la novel·la dibuixa els dramàtics esdeveniments del mes de novembre del 2013 que van suposar l'apagada de la televisió autonòmica.

Malgrat les interrupcions –de l'escriptor i contacontes Carles Cano, que va assumir el paper de públic reaccionari i indignat–, Camps i Marco van poder relatar el procés de redacció de la novel·la publicada per Sembra Llibres, la segona d'aquesta jove editorial el responsable de la qual, Joan Carles Girbés, també va participar en l'acte. «En realitat, el llibre d'Esperanza i Empar encaixava exactament amb el tipus de literatura que cerquem en Sembra Llibres, àgil, entretinguda, de qualitat i, sobretot, d'actualitat», va assenyalar Girbés. Una altra de les intervencions de la vetlada va ser la del cantautor Borja Penalba, qui va interpretar dues peces, de Lluís Llach i Vicent Andrés Estellés, fortament ovacionades.

«Vam fer la novel·la a velocitat de vertigen, en tres mesos la teníem tancada. La veritat és que jo crec que era una novel·la que feia 25 anys que havíem començat a escriure», va comentar Esperança Camps. «Cal fer autocrítica sobre el periodisme i, en Vertigen, crec que queda reflectida; els periodistes hem de reflexionar i els polítics haurien de posar-se al servei de la ciutadania i no al dels seus interessos», va afirmar Empar Marco. L'acte es va tancar amb una ronda de preguntes del públic sobre la novel·la i sobre el futur audiovisual de la Comunitat. A la pregunta de si tornaria Canal 9, Camps va contestar: «90.000 valencians han signat que volen una televisió autonòmica en valencià i de qualitat… no que torne Canal 9». L'alcaldessa de Godella, Eva Sanchis, va agrair, a les autores, el seu treball i que l'hagueren presentat a Godella, i va convidar les persones assistents a seguir comentant els detalls de l'obra en un aperitiu preparat per a l'ocasió.