• El Cor de la Vila, a Villa Eugenia
Roselles roges al concert «Un cant per la pau» del Cor de la Vila
7/07/2015

Dissabte passat, 4 de juliol, el Cor de la Vila va omplir Villa Eugenia amb el concert Un cant per la pau, en el qual va interpretar l'obra The armed man. L'estètica que va imprimir al concert en va acompanyar perfectament la temàtica: abans de començar, es van repartir roselles roges de paper, en referència a les roselles que van ser símbol de la pau després de la Primera Guerra Mundial. També la coral i els músics lluirien aquestes roselles de paper sobre l'uniforme negre per a omplir, amb punts de color roig, l'escenari.

Durant el concert, es van projectar imatges extretes d'enregistraments de diferents conflictes bèl·lics que es van presentar en una evolució cronològica (de la Primera Guerra Mundial a la Guerra de l'Iraq) i van culminar amb imatges actuals no bèl·liques que aconseguien transmetre un fil d'esperança en el futur.

La famosa peça The armed man va ser escrita pel compositor galès Karl Jenkins en 1999 i subtitulada A mass for peace. Es va estrenar l'any 2000, ja que va ser un encàrrec de la Royal Armouries (el museu nacional d'armes més antic d'Anglaterra) per a celebrar el canvi de mil·lenni. L'obra està dedicada a les víctimes de la guerra de Kosovo, una guerra que, en aquells anys, s'esdevenia com a conflicte d'abast internacional i que va deixar milers de víctimes i refugiats.

La suite coral comença i acaba amb L'homme armé, adaptació que va fer Jenkins de la famosa cançó popular francesa del Renaixement de nom homònim, el ritme de la qual està marcat per una repicadissa de caixa que recorda una marxa militar. Els estils que recorren l'interior de The armed man són variats i van des dels cants de la litúrgia catòlica fins als textos religiosos i seculars anglesos.

L'adaptació de l'obra original interpretada pel Cor de la Vila va ser realitzada pel director mateix, José Tomás Poveda, el qual va acompanyar els músics, en certs moments, amb un teclat. A més, va ser destacada la participació de la soprano Marina Monzó, la violoncel·lista María Fernández, el percussionista Carlos Pérez i el pianista Andreu Soler. Un repartiment que va acabar de completar un concert «bell i emotiu», tal com va ser sentit per un públic que es va posar en peus per ovacionar els i les intèrprets.